Duża kuchnia z jadalnią – jak najlepiej ją zaplanować?
Duża kuchnia z jadalnią powinna być przede wszystkim funkcjonalna. Możemy ją zaprojektować zarówno w kuchni o układzie zamkniętym, jak i otwartym, a dobry projekt będzie obejmować nie tylko rozmieszczenie zabudowy kuchennej, ale również i zasadę trójkąta roboczego. Więcej przydatnych informacji o planowaniu kuchni z jadalnią znajdziecie w naszym artykule.
Jak zaprojektować dużą kuchnię z jadalnią?
W przypadku dużej kuchni połączonej z jadalnią kluczem do sukcesu jest dobrze przemyślany projekt. Powinien być on zgodny z zasadami kuchennej ergonomii, zawierać rysunek trójkąta roboczego, a także uwzględniać rozmieszczenie oświetlenia. Planując kuchnię z jadalnią, w pierwszej kolejności musimy zdecydować czy będzie to przestrzeń zamknięta, czy otwarta na salon. Istotną kwestią jest również metraż kuchni, a także jej bryła.
Duża kuchnia z jadalnią a trójkąt roboczy
W dużej kuchni z jadalnią powinniśmy wprowadzić zasady ergonomii, czyli wyznaczyć strefy robocze (strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa przygotowywania posiłków, strefa gotowania, strefa zmywania). W projekcie ważne jest zawarcie trójkąta roboczego – rysuje się go w odniesieniu do rzutów pomieszczenia. Na wierzchołkach trójkąta umieszcza się trzy elementy wyposażenia kuchni: lodówkę, zlewozmywak, kuchenkę (płytę kuchenną, piekarnik). Zasada trójkąta roboczego ułatwia oraz przyspiesza przygotowywania posiłków – podczas gotowania poruszamy się głównie pomiędzy tymi trzema elementami, dlatego też powinny zostać ulokowane we właściwych, wygodnych odległościach.
- Odległość pomiędzy lodówką a kuchenką (płytą kuchenną, piekarnikiem) powinna wynosić od 120 do 270 centymetrów;
- Odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (płytą kuchenną, piekarnikiem) – powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów;
- Odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem – powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów.
W dużych kuchniach możemy wprowadzić więcej niż jeden trójkąt roboczy (trójkąt roboczy główny i trójkąty pomocnicze). Jeżeli piekarnik będzie zlokalizowany w innym miejscu niż płyta kuchenna, wówczas tworzymy dwa trójkąty, które będą składać się z lodówki, zlewozmywaka, płyty kuchennej oraz z lodówki, zlewozmywaka i piekarnika. Natomiast stół w części jadalnianej możemy ustawić w samym środku trójkąta roboczego.
Minimalna odległość między krawędziami stołu a meblami i innymi elementami wyposażenia kuchni wynosi 75 centymetrów. Projektanci zalecają jednak, aby w obrębie stołu pozostawić około 120 centymetrów wolnej przestrzeni.
Wyspa kuchenna zamiast stołu w jadalni
Nowoczesnym rozwiązaniem jest też wygospodarowanie przestrzeni do spożywania posiłków z blatu wyspy kuchennej. Ta opcja polecana jest jednak wyłącznie dla singli lub par, ponieważ nie stworzymy wówczas wystarczającej ilości miejsca, aby spożywać posiłki w większym gronie. Co więcej, zaleca się, aby wyspa kuchenna miała powyżej 100-110 centymetrów wysokości. Wówczas dokupuje się do niej klasyczne krzesła barowe lub bardziej modernistyczne hokery.
Sprawdź: 5 błędów, które zepsują projekt kuchni
Jadalnia w kuchni otwartej
W dużej kuchni otwartej, połączonej z salonem, stół najczęściej zlokalizowany jest na granicy kuchni ze strefą wypoczynku. W ten sposób naturalnie podzielimy kuchnię open space oraz sprawimy, że będzie ona funkcjonalna. Natomiast urządzając dużą kuchnię z jadalnią, możemy stworzyć jednolitą i spójną przestrzeń. Wystarczy, że meble, kolory ścian i podłóg, a także kolory dodatków, będą ze sobą współgrać.
Uwaga: Łącząc ze sobą kuchnię i jadalnię, szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę również i na bryłę mebli. Polecane są lekkie, minimalistyczne formy, ponieważ szafki masywne, na grubych nogach oraz stół z wyraźnie zaznaczonym blatem i z szerokimi nogami wizualnie przytłoczy pomieszczenie.
Jadalnia wydzielona z kuchni
Projekt dużej kuchni może uwzględniać również wydzielenie jadalni z przestrzeni kuchni za pomocą dekoracyjnej ścianki działowej. Wówczas jadalnia będzie bezpośrednio przylegać do kuchni, nadal wpisując się w przestrzeń otwartą.
Uwaga: Zamiast ścianki działowej możemy również zastosować parawan.
Duża kuchnia z jadalnią – jak ją oświetlić?
Kolejnym ważnym aspektem, nad którym należy pochylić się już na etapie projektowania kuchni, jest oświetlenie. Zwłaszcza w dużej przestrzeni kuchennej nie wystarczy jedno źródło światła sztucznego. Powinniśmy zadbać o oświetlenie najważniejszych punktów, czyli między innymi: blatu roboczego, zlewu, kuchenki (płyty indukcyjnej), wyspy kuchennej (jeśli ją planujemy), stołu. Popularnym rozwiązaniem jest zastosowanie oświetlenia w postaci listew LED (możemy umocować je na szafkach kuchennych, wówczas oświetlimy blat roboczy oraz blaty pomocnicze). Przyjmuje się, że lampa nad stołem powinna zostać umieszczona w odległości około 55 centymetrów nad jego blatem.
Uwaga: Światło w kuchni oraz w jadalni powinno mieć naturalną oraz ciepłą barwę.
Jaki stół wybrać do dużej kuchni z jadalnią?
Wybierając stół do jadalni, przede wszystkim powinniśmy odpowiedzieć sobie na kilka pytań.
- Jaka liczba domowników będzie korzystać ze stołu na co dzień?
- Jak często chcemy organizować przyjęcia, rodzinne spotkania?
- Czy chcemy stół z klasycznym, prostokątnym/kwadratowym blatem, a może stół okrągły lub rozkładany?
Wielkość stołu do jadalni przede wszystkim należy dostosować do metrażu kuchni, do jej bryły i układu zabudowy, a także do liczby domowników korzystających ze stołu na co dzień oraz do przewidywanej liczby gości (w sytuacji, gdy chcemy często organizować domowe przyjęcia). Stół nie powinien krępować naszych ruchów w przestrzeni kuchni. Pamiętajmy o tym, że w dużej kuchni musi znaleźć się również miejsce na krzesła, które będziemy odsuwać – musimy stworzyć odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, aby ruch nie kolidował ze ścianą i meblami z zabudowy kuchennej.
Stół kwadratowy lub prostokątny możemy ustawić na środku pomieszczenia, ale również blisko ścian lub w narożniku. Stół okrągły natomiast najlepiej będzie wyglądać wyeksponowany na środku naszej jadalni. Stół z rozkładanym blatem to polecane rozwiązanie dla osób, które planują urządzać rodzinne przyjęcia okazjonalnie.
Uwaga: Przyjmuje się, że do umieszczenia obok siebie w rzędzie czterech krzeseł będziemy potrzebować około 240 centymetrów wolnej przestrzeni.
Przykładowe wymiary stołu do kuchni z jadalnią
Jedna osoba potrzebuje optymalnie około 60 centymetrów długości stołu, natomiast odległość pomiędzy osobami siedzącymi naprzeciwko siebie powinna wynosić nie mniej niż 100 centymetrów. Poniżej prezentujemy minimalne wymiary stołu o blacie prostokątnym w przeliczeniu na liczbę użytkowników:
- 60 cm x 80 cm – stół dla dwóch osób;
- 80 cm x 120 cm – stół dla czterech osób;
- 80 cm x 140 cm – stół dla sześciu osób;
- 80 cm x 160 cm – stół dla ośmiu osób.
Planując zakup stołu okrągłego, pod uwagę bierze się średnicę blatu:
- dwóch użytkowników stołu – średnica 70 cm;
- czterech użytkowników stołu – średnica 80 cm;
- sześciu użytkowników stołu – średnica 120 cm;
- ośmiu użytkowników stołu – średnica 150 cm.
Komentarze