Kuchnia dwurzędowa – jakie są jej wady i zalety? Porady projektowe
Kuchnia dwurzędowa, nazywana również dwuliniową lub równoległą, oznacza zabudowę kuchenną rozmieszczoną w dwóch równoległych liniach. Jedną z największych zalet układu dwurzędowego jest jego uniwersalność. Jakie są inne zalety kuchni dwuliniowej? Jak dobrze zaprojektować kuchnię dwurzędową? Przeczytajcie.
Kuchnia dwurzędowa – charakterystyka
Układ dwurzędowy planuje się zarówno w kuchniach otwartych, jak i w zamkniętych, a także w kuchniach o małym, średnim i dużym metrażu. Co więcej, w kuchni dwurzędowej z łatwością można zaprojektować trójkąt roboczy oraz wydzielić strefy robocze (strefę zapasów, strefę przechowywania, strefę zmywania, strefę przygotowywania posiłków, strefę gotowania). Dzięki temu pomieszczenie staje się funkcjonalne – zgodnie z zasadami kuchennej ergonomii. W tym układzie kuchennym, w zależności od metrażu i charakteru kuchni, można zaprojektować również praktyczną wyspę kuchenną.
Układ równoległy sprawdza się zwłaszcza w wąskich i niewielkich kuchniach. Najważniejsze jest jednak, aby zachować odległość pomiędzy dwoma liniami zabudowy. W jednej linii można ustawić na przykład: lodówkę, zlewozmywak, zabudowę kuchenną z blatem roboczym. Natomiast po drugiej stronie można zaprojektować: kuchenkę, wyspę kuchenną/stół.
Kuchnia dwurzędowa a odległość pomiędzy dwoma liniami zabudowy
W przypadku kuchni w zabudowie dwurzędowej projekt powinien uwzględniać również odległość pomiędzy dwoma liniami zabudowy – wynosi on co najmniej 120 centymetrów. Zachowanie takiego prześwitu, czyli pasa wolnej przestrzeni, pozwala na swobodne schylanie się oraz korzystanie z szafek dolnej zabudowy. Zapewni również wygodną pracę w kuchni, jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że 120-centymetrowy prześwit może być optymalny wyłącznie dla jednego użytkownika kuchni.
Kuchnia dwurzędowa a trójkąt roboczy
Projektując kuchnię dwurzędową, przede wszystkim powinniśmy zastosować złotą zasadę, czyli wprowadzić trójkąt roboczy. Dzięki niemu nasza kuchnia stanie się bardziej praktyczna i wpisze się w zasady kuchennej ergonomii. Co to oznacza? Stosując trójkąt roboczy, ułatwimy i przyspieszymy przygotowywanie posiłków, a także zmniejszymy dystans pokonywany w przestrzeni kuchni.
Trójkąt roboczy tworzy się w odniesieniu do rzutów pomieszczenia. Określa on jak najbardziej funkcjonalne rozmieszczenie trzech najważniejszych elementów zabudowy kuchennej, które będą składać się na wierzchołki trójkąta. Są to: lodówka, zlewozmywak, kuchenka/piekarnik. Zasada trójkąta roboczego określa również optymalne odległości pomiędzy wymienionymi elementami:
- odległość między zlewozmywakiem a lodówką powinna wynosić od 120 do 210 centymetrów;
- odległość pomiędzy kuchenką a lodówką minimalnie powinna wynosić 120 centymetrów, maksymalnie – 270 centymetrów;
- dystans pomiędzy zlewem kuchennym a kuchenką powinien wynosić od 120 do 210 centymetrów lub przynajmniej 90 centymetrów – w przypadku kuchni o małym metrażu.
Co więcej, łączna długość boków trójkąta nie powinna przekraczać 7 metrów.
Kuchnia dwurzędowa z wyspą
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, w układzie dwurzędowym bez większych problemów i dylematów aranżacyjnych można zaplanować wyspę kuchenną. Jest to nie tylko rozwiązanie nowoczesne i cieszące się niemałą popularnością, ale także praktyczne. Przede wszystkim na wyspie kuchennej możemy zaplanować kilka stref roboczych:
- strefę zapasów i strefę przechowywania – wyspa kuchenna może zawierać szuflady i szafki do przechowywania naczyń, przyborów kuchennych czy produktów spożywczych niewymagających chłodzenia w lodówce lub w zamrażalce;
- strefę zmywania – na wyspie kuchennej można umieścić zlewozmywak;
- strefę przygotowywania posiłków – blat wyspy kuchennej może odgrywać rolę głównego blatu roboczego lub dodatkowego blatu pomocniczego;
- strefę gotowania – na wyspie kuchennej można umieścić płytę kuchenną lub piekarnik.
Wybierając wyższe modele wyspy kuchennej (powyżej 110 centymetrów), wystarczy dokupić krzesła barowe, aby zamienić wyspę w nowoczesny stół.
W kwestii wysokości wysypy kuchennej – zaleca się, aby wysokość dopasować indywidualnie do wzrostu domowników, którzy będą z niej najczęściej korzystać. Najlepiej zmierzyć wysokość od zgięcia łokcia do podłogi, a od uzyskanego wyniku odjąć 15 centymetrów. Co ważne, ta sama zasada dotyczy również wysokości szafek kuchennych z blatami roboczymi – standardowa wysokość to około 85 centymetrów.
W kuchni dwurzędowej wyspa kuchenna może tworzyć osobny ciąg roboczy, ale również stanowić przedłużenie zabudowy kuchennej. W kuchniach otwartych na salon wyspa wydziela przestrzeń pomiędzy strefą wypoczynku a strefą kuchenną.
Układ dwurzędowy w kuchni – porady projektowe
Układ dwurzędowy daje wiele możliwości aranżacyjnych w kwestii rozstawienia mebli oraz sprzętów AGD. Przyjmuje się jednak, że szerokość kuchni dwurzędowej powinna wynosić minimum 240 centymetrów, co jednak może nie być wykonalne zwłaszcza w wąskich pomieszczeniach.
Popularnym rozwiązaniem stosowanym w układzie dwurzędowym jest stworzenie przestrzeni strefowej. Oznacza to, że jedn rząd zabudowy może być przeznaczony do przechowywania (lodówka, szafki), a drugi do gotowania (zlewozmywak, zmywarka, kuchenka, piekarnik, mikrofalówka).
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, funkcję stołu w kuchni dwuliniowej może sprawować wyspa kuchenna. Natomiast to, gdzie umieścimy klasyczny stół, zależy od proporcji naszej kuchni oraz od jej metrażu. W przypadku pomieszczenia na planie kwadratu stół można postawić na środku. Jeżeli jednak dysponujemy węższą kuchnią na planie prostokątnym, to dobrym rozwiązaniem będzie na przykład składany blat – równocześnie może on stanowić przedłużenie dla blatu roboczego, ale również służyć jako miejsce do spożywania posiłków.
Projektując kuchnię dwurzędową, nie możemy również zapominać o blatach roboczych. Minimalna długość głównego blatu powinna wynosić około 80 centymetrów. Warto wyznaczyć także blaty pomocnicze obok lodówki i kuchenki o szerokości od 30 do 40 centymetrów.
Podczas ustawiania sprzętów w kuchni dwuliniowej pod uwagę należy wziąć również fakt, czy domownicy, którzy najczęściej będą korzystać z kuchni, są prawo- lub leworęczni. Zastanówmy się również nad tym, jak zazwyczaj poruszamy się po kuchni podczas przygotowywania posiłków oraz w jakiej kolejności sięgamy po produkty.
Również wysokość szafek kuchennych i blatów roboczych warto indywidualnie dostosować do wzrostu domowników, którzy najczęściej będą korzystać z kuchni.
W sytuacji, gdy piekarnik będzie znajdować się w innym miejscu niż kuchenka/płyta kuchenna, to warto zaprojektować dwa trójkąty robocze o wierzchołkach:
- lodówka, zlewozmywak, kuchenka,
- lodówka, zlewozmywak, piekarnik.
W kuchni dwurzędowej możemy zastosować między innymi:
- zabudowę dolną i górną,
- zabudowę jedynie z szafek dolnych,
- jeden rząd z szafkami dolnymi i górnymi oraz drugi rząd wyłącznie z szafek dolnych.
Jakie są zalety i wady kuchni dwurzędowej?
Kuchnia w układzie dwurzędowym to popularne rozwiązanie projektowane zarówno w mieszkaniach, jak i w domach wolnostojących. Jej popularność wynika przede wszystkim z tego, że należy do grona najbardziej ergonomicznych układów kuchennych. Właściwe rozmieszczenie elementów zabudowy kuchennej oraz sprzętu elektronicznego sprawia, że kuchnia jest wygodna w użytkowaniu. Z łatwością można w niej zastosować odległości zgodnie z trójkątem roboczym, a także stworzyć dużą przestrzeń roboczą w postaci blatów roboczych.
W kuchni dwurzędowej można zaplanować również funkcjonalną wyspę kuchenną. W porównaniu do innych układów kuchennych (np. do kuchni w kształcie litery „L” lub kuchni w kształcie litery „G”) w kuchni dwurzędowej nie będziemy musieli zagospodarowywać narożników. Co prawda współcześnie na rynku dostępne są róże szafki narożne, jednak ich wybór powiązany jest z dość wygórowaną ceną.
Układ dwurzędowy można zaprojektować również w wąskich i niewielkich kuchniach. Może to jednak wiązać się z wyborem droższych mebli wykonywanych pod indywidualne wymiary.
Wady kuchni dwurzędowej
Wady układu dwurzędowego przede wszystkim są zależne od metrażu pomieszczenia. Zabudowa dwuliniowa sprawi, że przestrzeń zostanie wizualnie zmniejszona. Zwłaszcza w małych kuchniach meble i sprzęty AGD rozmieszczone w dwóch liniach będą prezentować się stosunkowo masywnie. Natomiast w dużych pomieszczeniach układ dwuliniowy wymusi zastosowanie większych odległości pomiędzy ważnymi obszarami, co może utrudnić przygotowywanie posiłków.
W wąskiej kuchni dwurzędowej trudności może sprawiać obustronne otwarcie szafek lub wysunięcie szuflad. Praktycznie niemożliwe będzie także wyminięcie się dwóch osób oraz wprowadzenie wyspy kuchennej z krzesłami barowymi lub stołu.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.