Aneks kuchenny czy oddzielna kuchnia? Wady i zalety obu rozwiązań
Aneks kuchenny w przestrzeni salonu czy oddzielna kuchnia? To pytanie zadaje sobie wielu inwestorów na etapie projektowania domu lub mieszkania. W artykule przedstawiamy Wam wady i zalety aneksu kuchennego oraz kuchni zamkniętej.
Aneks kuchenny – dla kogo?
Aneks kuchenny to wydzielona część pomieszczenia (najczęściej salonu), która pełni funkcję kuchni. Aneksy kuchenne przede wszystkim dominują w mieszkaniach o małej powierzchni, w których nie istnieje możliwość zaprojektowania osobnej kuchni. Stworzenie projektu aneksu kuchennego wbrew pozorom może jednak stworzyć więcej trudności niż zaprojektowanie kuchni zamkniętej. Dlaczego? Na często niewielkiej powierzchni należy usytuować elementy zabudowy kuchennej oraz niezbędne urządzenia AGD w taki sposób, aby korzystanie z nich nie było kłopotliwe. Chcąc stworzyć ergonomiczną przestrzeń kuchenną, warto zastosować zasadę trójkąta roboczego oraz wydzielić poszczególne strefy robocze. Nie będzie to jednak możliwe w przypadku układu jednorzędowego, który najczęściej stosowany jest w aneksach kuchennych, obok układu w kształcie litery „L”.
Aneks kuchenny otwarty na salon to rozwiązanie, które sprawdzi się między innymi w przypadku:
- ograniczonej powierzchni mieszkania lub dużej przestrzeni salonu;
- osób, które lubią organizować przyjęcia i spotkania towarzyskie;
- osób, które gotując, chcą utrzymywać kontakt z resztą domowników.
Kuchnia zamknięta – dla kogo?
Kuchnia zamknięta to przede wszystkim rozwiązanie uniwersalne. Oddzielne kuchnie są projektowane między innymi w pomieszczeniach: o małym metrażu, o średnim metrażu, o dużym metrażu, na planie kwadratowym, na planie prostokątnym. To właśnie uniwersalność sprawia, że w przypadku kuchni zamkniętej można zastosować:
Natomiast tak jak wspomnieliśmy wyżej, w aneksie kuchennym najczęściej projektuje się: układ jednorzędowy oraz układ w literę „L”.
Charakter, praktyczność oraz funkcjonalność kuchni zamkniętej to kwestie zależne od metrażu pomieszczenia. Inaczej zaprojektujemy na przykład dużą kuchnię z jadalnią, dużą kuchnię z wyspą kuchenną, czy małą kuchnię w układzie jednorzędowym lub dwurzędowym. Przyjmuje się natomiast, że oddzielna kuchnia to rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które:
- cenią sobie ciszę – kuchnia zamknięta odznacza się lepszą izolacją akustyczną w porównaniu z aneksem kuchennym – i nie przepadają za unoszącymi się w mieszkaniu zapachami;
- cenią sobie swobodę w przygotowywaniu posiłków i traktują przestrzeń kuchenną jako swój domowy azyl;
- mają problem z utrzymaniem czystości w kuchni lub nie sprzątają bezpośrednio po przyrządzeniu potraw.
Aneks kuchenny – jakie są jego zalety i wady?
W przypadku niewielkiego mieszkania wydzielenie aneksu kuchennego z powierzchni salonu pozwoli uniknąć przytłoczenia, jakie mogłoby panować w osobnej kuchni zamkniętej o szczególnie małym metrażu. Wówczas zamiast dwóch mniejszych pomieszczeń zyskamy jedno większe, natomiast spełniające dwie funkcje.
Zaletą aneksu kuchennego jest również możliwość utrzymywania kontaktu z domownikami lub z zaproszonymi gośćmi również w trakcie przygotowywania posiłków.
Zaletą jest też optymalny dostęp do źródeł światła naturalnego. Najczęściej to właśnie aneksy kuchenne są o wiele jaśniejsze w porównaniu do małych kuchni zamkniętych.
Mimo że kuchnie otwarte cieszą się niemałą popularnością, to nie jest to jednak rozwiązanie bez wad. Przede wszystkim wśród minusów aneksu kuchennego w przestrzeni salonu można wymienić brak odpowiedniej izolacji akustycznej, a także woń (powstającą w czasie gotowania) obecną w całym pomieszczeniu. Aromaty mogą wnikać w tapicerkę, a co więcej, na meblach w salonie będzie osiadać także para wodna. Natomiast dźwięki pochodzące z kuchni mogą utrudniać wypoczynek w części salonu.
W przypadku małego aneksu kuchennego należy odpowiednio rozplanować układ kuchenny, a także zastosować zasadę trójkąta roboczego. Mała kuchnia otwarta na salon powinna odznaczać się zwłaszcza wysoką funkcjonalnością, nie może również przytłoczyć wnętrza. Aneks kuchenny w małym pomieszczeniu warto urządzić w jasnych barwach, aby wizualnie je powiększyć – ta opcja może nie przypaść do gustu zwolennikom wyrazistych kolorów lub ciemnych frontów mebli. Zaleca się również, aby zdecydować się na spójność stylistyczną pomiędzy aneksem kuchennym a salonem.
Projektując aneks kuchenny, należy zwrócić uwagę także na kwestie związane z bezpieczeństwem – dotyczy to zwłaszcza rodzin z małymi dziećmi. Jeżeli projekt nie uwzględnia dodatkowych ścianek działowych i zastosowania drzwi przesuwnych, to nie zamkniemy przestrzeni kuchennej przed dziećmi – tak jak w przypadku kuchni zlokalizowanej w osobnym pomieszczeniu. Należy przede wszystkim odpowiednio zaplanować rozmieszczenie poszczególnych elementów zabudowy kuchennej oraz zastosować dodatkowe zabezpieczenia.
Poniżej przedstawiamy zestawienie zalet i wad aneksu kuchennego w formie tabeli.
Jakie są zalety i wady oddzielnej kuchni?
Zalety oraz wady oddzielnej kuchni przede wszystkim zależne są od metrażu tego pomieszczenia, ale również od: projektu, wyboru układu kuchennego, zastosowania zasad kuchennej ergonomii.
Największą zaletą kuchni zaprojektowanej w osobnym pomieszczeniu jest możliwość jej całkowitego odizolowania od reszty mieszkania. To sprawia, że w całym domu nie będą unosić się często nieprzyjemne zapachy i para wodna osiadająca na meblach. W porównaniu z aneksem kuchennym w salonie będzie panować mniejsza wilgotność powietrza, co korzystnie wpłynie na żywotność sprzętów elektronicznych. Możliwość zamknięcia drzwi zapewnia dobrą izolację akustyczną oraz sprawia również, że bezpośrednio po przygotowaniu potraw np. goście nie będą widzieć rozgardiaszu, który panuje w kuchni. Co więcej, zamykając drzwi w kuchni, możemy lepiej zadbać o bezpieczeństwo małych dzieci.
Kolejną zaletą kuchni zamkniętej jest fakt, że w porównaniu z aneksem kuchennym łatwiej będzie zaprojektować zabudowę w taki sposób, aby uwzględniała zasadę trójkąta roboczego i była jak najbardziej funkcjonalna. W kuchni zamkniętej można również zaplanować wyspę kuchenną. Ta zaleta nie dotyczy natomiast kuchni zamkniętych o zabudowie jednorzędowej.
Natomiast wadą kuchni zamkniętej, niezależnie od metrażu pomieszczenia, jest uczucie odizolowania od reszty domowników czy gości podczas gotowania. Dysponując oddzielną kuchnią, w trakcie przygotowywania posiłków nie będziemy uczestniczyć w rozmowach z gośćmi. Oczywiście odizolowanie osoby gotującej od gości i domowników dla niektórych może stanowić zaletę ze względu na swobodę w wykonywaniu prac kuchennych.
W małych kuchniach zamkniętych często nie ma miejsca na postawienie klasycznego stołu z krzesłami, natomiast nowoczesna wyspa kuchenna stworzy przestrzeń do spożywania posiłków zaledwie dla kilku osób. Wówczas posiłki należy donosić do innego pomieszczenia.
Komentarze
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany.